Wyjątkowe spotkanie z twórczością i spuścizną Mikołaja Reja. Zapraszamy na trzydniowy Festiwal Mikołaja Reja, który odbędzie się w Siennicy Różanej, w terminie 24-26 maja 2024r.
Idea
Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku w Siennicy Różanej powstał z inspiracji filozofią i twórczością Mikołaja Reja, poety propagującego kult swojskości i miłości do ziemi, który żył, gospodarzył i tworzył w Siennicy Różanej w myśl zasady, że nalenależy umieć „na luteluteńce pograć”, znać „poczciwe zabawki” i pamiętać, że „biesiada poczciwa nie wadzi”. Poety, który z miłosnym uniesieniem potrafił opowiadać o pogodzie domu i prostych sprawach.
Nasz festiwal składa się z części „duchowej” i „brzuchowej”. Warto na trzy dni przyjechać do Siennicy Różanej, by zatrzymać się w biegu, odciąć się od mediów społecznościowych, zrobić sobie cyfrowy detoks, otworzyć serce na piękny język poety i posłuchać jego rad na czele ze słynnym „Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć”.
Naszym zamiarem jest stworzyć ogólnopolskie wydarzenie po uszy zanurzone w lokalnej tożsamości, które ma na celu smakowanie życia w rytmie slow. Festiwal Mikołaja Reja to szkoła uważności, która chce pozwolić uczestnikom docenić siłę ducha, muzyki i smaku, podążać za rejowymi drogowskazami na ścieżce życia
Cytaty inspiracji
„Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć”.
O stole spotkań
„Siadamy do stołu, żeby się nasycić ŻŻeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy stole przekazujemy tradycje, dzielimy się chlebem i miłości ąą. Bez stołu nie ma więzi. Przy wspólnym stole mniej rzeczy boli. Amerykańska organizacja Free City namawia do organizowania spotkań w ramach Peace Table – Stołu Pokoju, który gromadzi ludzi z różnych środowisk, często o przeciwstawnych światopoglądach. Zasadą jest „łamanie się chlebemchlebem” z innymi osobami, zbliżanie ich ku sobie, jednoczenie. Alex Atala, najsłynniejszy obecnie szef kuchni, powiedział: „Facebook nie jest najpotężniejszym medium społecznościowym, jest nim kuchnia, jedzenie”
(Monika Kucia w Coaching Extra)
Dyrektor artystyczny: Waldemar Sulisz
Producent: Agnieszka Poźniak,
t. +48 509 252 787, a.pozniak@kulturasiennica.pl
PROGRAM – Festiwal Mikołaja Reja
Piątek, 24 maja
- 10.00 Dwór Sztuki: Uroczysta Sesja Rady Gminy Siennica Różana
- 10.30 Dwór Sztuki: Wręczenie odznaczeń z okazji jubileuszu XX – lecia działalności Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej
- 11.30 Dwór Sztuki: Wykład Waldemara Sulisza o Mikołaju Reju inaugurujący Festiwal.
- 18.00 Stół spotkań: Otwarcie Festiwalu Mikołaja Reja. Goście specjalni: Nicolas Rey, Łukasz Modelski i Waldemar Sulisz.
- rozmowa o dziedzictwie kulinarnym Mikołaja Reja,
- komentowana degustacja potraw z receptur M. Reja, przygotowanych z użyciem produktów lokalnych,
- rozstrzygnięcie Konkursu nalewek gospodarskich.
- 19.30 Mecz poetycki na fraszki. Prowadzenie: Artur Bratek
Sobota, 25 maja
- 16.00 Stół spotkań: Pokaz gotowania potraw wołoskiej kuchni w wykonaniu Miry Horal z zespołu Ładne kwiatki, połączona z opowieścią o historii serowarstwa w Siennicy Różanej. Koncert zespołu Ładne kwiatki.
- 17.30 Stół spotkań: Wielkie gotowanie rejowej polewki piwnej z twarogiem pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego, połączona z rozmową o produkcie lokalnym pod hasłem Kupuj lokalnie. Degustacja dla wszystkich uczestników.
- 18.50 Scena dobrego smaku: Koncert Orkiestry Dętej OSP Nadarzyn pod dyrekcją Mirosława Chilmanowicza.
- 19.30 Oficjalne powitanie. Wręczenie nagród.
- 20.00 Scena dobrego smaku: Konkurs toastów na cześć Mikołaja Reja. Prowadzenie Łukasz Modelski.
- 20.30 Scena dobrego smaku: Koncert zespołu Bum Bum Orkestar
Niedziela, 26 maja
- 15.00 „W gościnnych progach u Mikołaja Reja”. Piknik rodzinny w parku podworskim.
- stoiska edukacyjne przygotowane przez partnerów
- 17.00 Stół spotkań: Spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska i prezentacja najsłynniejszych serów świata. Podsumowanie Festiwalu.
- 19.00 Dwór Sztuki: Wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim, czytanie fragmentów tekstów, prezentacja Utworów zebranych.
*Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany programu na lepsze.
Wydarzenia towarzyszące.
- Konkursy kulinarne o laur Mikołaja Reja:
- Konkurs na najlepszą ćwikłę
- Konkurs na ser zagrodowy
- Konkurs nalewek gospodarskich
- Konkurs plastyczny „Mikołaj Rej w Siennicy Różanej”
- Wystawa IOSIS malarstwo Krzysztofa Gliszczyńskiego
- Stoisko z serami zagrodowymi.
- Pokaz filmu z serii „Historia kuchni polskiej”
Festiwal Mikołaja Reja
24-26.05.2024 – Siennica Różana
Patronat Honorowy nad festiwalem sprawuje Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego Generalny Konserwator Zabytków.
Patronat Slow Food Polska
Partnerem festiwalu jest Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj życie!”